Publicaties

 

DE PAGINA GEZONDHEID EN LEEFSTIJL IS VERPLAATST ZIE BALK MET PAGINA-INDELING

 

HIERONDER NOG ENIGE PUBLICATIES DIE WAT OUDER ZIJN MAAR NOG REGELMATIG WORDEN BEZOCHT

Hoe vind ik rust in een onrustige wereld

Hoe vind ik rust in een onrustige wereld? De wereld wordt steeds onrustiger en chaotischer.

Veel mensen hebben moeite met de informatie-overlast en de vele politieke en technologische veranderingen in de samenleving. Het permanente veranderingsproces kan zowel een psychische als lichamelijke weerslag hebben.

> Klik hier om verder te lezen

De symboliek van de Klaproos

Op 11 november 1918 kwam er een officieel einde aan de Eerste Wereldoorlog.

Door het dragen van een klaproos, herdenken Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd. De klaproos is een ‘overlevertje’ en dankzij haar bloedrode blaadjes en zwarte kruisvormige binnenste een symbool.

> Klik hier om verder te lezen


Evangelische Christenen mijden debat over erfelijkheid

Illustratie van een menselijke cel met chromosomen, genen en DNA. Geplaatst met toestemming: www.erfelijkheid.nl

‘In evangelische kringen wordt het debat over erfelijkheid gemeden. Jammer, want steeds meer mensen krijgen met erfelijkheid en de vaak ingrijpende gevolgen ervan te maken. Een discussie over dit belangrijke onderwerp mag daarom niet uitblijven.
– Meer informatie (PDF)

uitslag van een enquete, gehouden in 2004 over het onderwerp erfelijkheid/genetica onder
100 christenen waaronder voorgangers, dominees, publicisten, leden van de Tweede Kamer, christelijke organisaties en anderen.


Muur tegen geweld

In 2011 opende onze toenmalige koningin Beatrix de Muur tegen geweld in het Drentse De Wijk. Al snel dreigde verwaarlozing en gebrek aan onderhoud. Inmiddels is er een nieuw stichtingsbestuur. Op 25 mei 2014 werden op de muur met de naam ‘HET ONBEVATTELIJKE’, naamplaatjes aangebracht van slachtoffers van geweld. Een bezoek aan het indrukwekkende monument is zeer de moeite waard www.muurtegengeweld.nl. Het monument heeft de vorm van een spel van muren en wil daarmee een barrière tegen geweld verbeelden, maar tegelijkertijd geborgenheid aan de nabestaanden bieden. De krullen bieden een stille en veilige plek, een plek om te mijmeren en om verdriet te delen.

Agressie en geweld

Dat de samenleving gewelddadiger wordt kunnen we dagelijks vaststellen via de media, in werksituaties of onze directe leefomgeving. Niet alleen de toename van agressie en geweld baart zorgen, maar ook de aard ervan. Door zijn werk bij de politie en een inspectiedienst, werd Jaap Spaans in zijn leven regelmatig ambtshalve geconfronteerd met deze maatschappelijke excessen en de gevolgen ervan. Hij schreef er een boek over en diverse publicaties, waarin hij de oorzaken van agressie en geweld analyseert, zoals alcoholmisbruik, innerlijke woede en frustratie, sociale omstandigheden etc.

Klik hier voor de pdf met 7 publicaties over geweld


Geloof en ons brein

In januari 2012 vond in de Utrechtse Jacobikerk een debat plaats tussen de hoogleraren
Dick Swaab en Herman van Praag. Lees bijgaand verslag van het boeiende debat.

Artikel uit de Oogst van Jaap Spaans, juni 2012. Foto’s: Geloof en Wetenschap

Lees hier het verslag: Geloof en ons brein


Club van Rome

De vijf basisvariabelen uit het Rapport van de Club van Rome uit 1972 over het groeidenken en de toekomst van de wereld. Sluit die visie aan bij de Bijbelse visie op de toekomst van de mensheid? Zeer actueel in het licht van het alarmisme over de klimaatcrisis en andere kernproblemen waarmee de mensheid worstelt.

> Klik hier om verder te lezen

 


Geëxecuteerd vanwege zijn principes

Dokter P.C.M. van de Velde, in de oorlog geneesheer-directeur van het Bethesda-ziekenhuis in Hoogeveen, werd na verraad vanwege zijn verzetsdaden gevangen gezet en vlak voor de bevrijding gefusilleerd bij De Woeste Hoeve op de Veluwe.

In 2010 werd bij het ziekenhuis in Hoogeveen een standbeeld onthuld van deze moedige man.

Klik hier om verder te lezen