–NIEUWSMIJDING

Laatste binnengekomen bericht:

Op 11 december 2024 adviseerde de Nederlandse Vereniging van Banken  consumenten om voldoende cash in huis te nemen vanwege de geopolitieke situatie. Lees de hoofdstukken daarover in mijn boekje De Cybersamenleving dat ik in 2013 publiceerde en de petitie die ik daarover indiende bij de Tweede Kamer. Beide publicaties zijn gratis te downloaden. Zie Cybersamenleving CV+BW en PETITIE CYBERVEILIGHEID ANTWOORD KAMERCOMMISSIE DIZA

NIEUWSMIJDERS

Nieuwsmijders waren er altijd al, maar niet in de aantallen waarvan we nu getuige zijn in ons land. Ik moet bekennen dat ik ook andere prioriteiten stel bij de opname van nieuws. Ik selecteer meer en mijd de eindeloze dagelijkse nieuwsherhalingen met steeds hetzelfde nieuws. Totale nieuwsmijding vind ik echter onverstandig, want je levert je geheel uit aan wat de (massa)media je voorschotelen, zonder je te verdiepen in de achtergronden. De media pretenderen weliswaar objectief te zijn. Maar wat is objectiviteit als je dagelijks in een informatiebombardement (sorry voor het woord) permanent aandacht besteed aan twee oorlogen op de wereld en de vele andere oorlogen nauwelijks belicht. Cameraploegen worden in veel van die landen geweerd en het is doorgaans slecht gesteld met de vrijheid van meningsuiting. Het aantal dodelijke slachtoffers en zwaargewonden in minder belichte conflictgebieden is vaak vele malen groter dan de situatie rond Israël, maar informatie daarover ontbreekt vaak. Wie de website van Amnesty International en de Verenigde Naties bezoekt kan die willekeur in nieuwsselectie gemakkelijk vaststellen. Totale nieuwsmijding is dus geen oplossing, want het gevolg is dat achtergronden niet worden belicht en tunnelvisies kunnen gedijen. Actualiteitenprogramma Een Vandaag berichtte medio 2024 al dat steeds minder Nederlanders geïnteresseerd zijn in nieuws. ‘Het raakt hun belevingswereld niet’ (1).

Angst
Dat lijkt mij echter niet de werkelijke reden. Angst speelt volgens mij een grotere rol en dat wordt ook als argument gegeven. ‘Het jaagt teveel angst aan’ vertelde een nieuwsmijder naar aanleiding van de vele oorlogen, natuurrampen en maatschappelijke instabiliteit en onveiligheid. Volgens recent onderzoek van het Rode Kruis zapt meer dan de helft van de Nederlanders regelmatig door bij nieuws over rampen en conflicten (2). Wat er nu in Syrië gebeurt mag zeker niet genegeerd worden. Al tien jaren is daar een burgeroorlog gaande waarbij een stad als Aleppo grotendeels is verwoest. Hoe die situatie zich ontwikkelt is afwachten, maar het is wel tekenend hoe complex de situatie voor een klein land als Israël aan het worden is.

Bronnen

  1. ‘Nederlanders steeds minder geïnteresseerd in het nieuws: ‘Raakt hun belevingswereld niet. Actualiteitenprogramma Een Vandaag, 17 juni 2024 . Daniëlle Rademaker. Nederlanders steeds minder geïnteresseerd in het nieuws: ‘Raakt hun belevingswereld niet’ – EenVandaag
  2. ‘Scroll of zap jij ook wel bij wereldleed? Zet je gevoel van machteloosheid om in actie’. Bericht van Het Rode Kruis op de website van 25 november 2024. Volgens onderzoek van de organisatie scrolt of zapt meer dan de helft van de Nederlanders regelmatig door bij nieuws over rampen en conflicten. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Rode Kruis.