–11 maart 2023: Dag van de hoofdpijndossiers

Op deze zonnige en winterse zaterdag trok Verontwaardigd Nederland massaal naar Den Haag. De ‘demonstratiehoofdstad’ is het decor van boze zelfs wanhopige boeren, assertieve klimaatactivisten, burgers die zich beschadigd voelen door aardbevingsschade, de toeslagenaffaire, inflatie en koopkrachtdaling, jongeren die door de woningnood geen uitzicht hebben op zelfstandige woonruimte.

De actiedag was de ‘ouverture’ en de aanloop naar de provinciale verkiezingen van 15 maart, waarvoor al stakingen zijn aangekondigd in de zorg en het openbaar vervoer. Het is het snel groeiende aantal hoofdpijndossiers waarmee de regering en dus ook de samenleving als geheel worstelt. Terecht domineren zij het maatschappelijke debat. Andere maatschappelijke onderwerpen vervagen daardoor helaas in de marge, zoals de kerken die geen herstel zien in de leegloop als gevolg van de pandemie, de toenemende polarisatie, de kwetsbaarheid van het financiële en bancaire systeem als gevolg van de gestegen rente en een te grote afhankelijkheid van onder andere door cybercriminaliteit kwetsbare digitale systemen.

Om in die maatschappelijke heksenketel juiste en verantwoorde keuzes te maken bij het invullen van het enorme stembiljet van 83 bij 58 centimeter met voor de doorsnee burger onbekende namen valt niet mee. Gelukkig was er in mijn woonplaats een verkiezingsmarkt om de burgers te informeren over de partijprogramma’s. Ook de komende debatten in de media zullen nog duidelijkheid kunnen geven.  Het wordt een spannende week. Ik wens de bezoekers daarbij veel sterkte en wijsheid. De indrukwekkende muurschildering van Van Gogh is opgenomen omdat het in september dit jaar 140 jaar geleden is dat hij in Drenthe was (1883). In Drenthe richtte hij zich op het schilderen van landschappen en personen. Van Gogh hield van het Drentse landschap , maar zag ook de armoede onder de landarbeiders in de provincie. 

Foto’s Jaap Spaans. Skyline Den Haag. Indrukwekkende schildering aan een gebouw in het centrum van Hoogeveen in verband met het Van Goghjaar (gemaakt door De Strakke Hand zie ook de indrukwekkende website De Strakke Hand ). Verkiezingsmarkt op 11/3/23 in het besneeuwde centrum van Hoogeveen